SL EN DE

Novice

21. SEJA MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sestal na 21. seji mestnega sveta. Vodil jo je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu štirinajst točk.

  • 11 september 2024
  • Število pogledov: 1059
21. SEJA MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

POSNETEK 21. REDNE SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC


 

Najprej so se seznanili s predlogom investicijskega programa z naslovom Revitalizacija mestnega jedra Slovenj Gradec. Investicija se prijavlja na razpis Celostnih teritorialnih naložb (CTN). Investicija je ocenjena na 6.995.626,88 evrov z DDV in se bo fizično izvajala v letih 2026 – 2027. S strani Evropskega sklada za regionalni razvoj bo investicija sofinancirana v višini 4.573.791,10 evrov.

 

V nadaljevanju so prisluhnili poročilu o izvrševanju proračuna Mestne občine Slovenj Gradec v obdobju januar – junij 2024.  

Realizacija plačanih prihodkov v 1. polletju 2024 znaša 11.538.706,34 evrov, kar predstavlja 25,6% načrtovanih prihodkov, realizacija plačanih odhodkov pa 15.746.718,53 evrov oz. 23,1% načrtovanih odhodkov. Razlika med prihodki in odhodki v višini 4.208.012,19 evrov se pokriva iz stanja na računu, ki je konec leta znašalo 22.017.270,39 evrov. Gre predvsem za neporabljena sredstva za odpravo posledic škode po neurjih v letu 2023, ki jih je Mestni občini kot predplačilo za sanacijo nakazalo pristojno ministrstvo.

 

V 1. polletju smo realizirali še odplačilo glavnic kreditov v višini 813.521,04 evrov.

 

 

Načrtovano zadolževanje v višini 2,8 mio evrov bomo realizirali v zadnjem kvartalu.

Realizacija posameznih kategorij prihodkov in odhodkov v prvih šestih mesecih 2024 v primerjavi s preteklim letom je naslednja:

 

 

V realizaciji skupnih prihodkov ni bistvenih odstopanj.

Razlog za manjšo realizacijo tekočih odhodkov je dejstvo, da smo račune za vzdrževanje cest in javnih površin z JP Komunala pobotali šele v mesecu avgustu 2024.

Manjša realizacija investicijskih odhodkov v prvem poletju pa je posledica velikih investicij, ki so se odvijale v prvem polletju 2023, zlasti gre za projekt ultrafiltracije in prizidek k OŠ Podgorje.

Sama dinamika izvajanja investicij, večinoma so investicije v polnem razmahu v poletnem in jesenskem času, ima vpliv na investicijske odhodke in tudi na transferne prihodke, ki prestavljajo sofinanciranje projektov s strani ministrstev po izstavljenih zahtevkih na podlagi predhodnih plačil izvajalcem investicij. Realizacija je zato običajno večja v drugi polovici leta, kar velja tudi za leto 2024.

V polnem teku so investicije za odpravo posledic škode po lanskoletnih neurjih, zato več kot polovico investicijskih odhodkov predstavljajo sanacije cest in plazov.

 

Mestni svet je obravnaval osnutek pravilnika o urejanju območij vrtičkov v Mestni občini Slovenj Gradec, ki med drugim določa pogoje pravila in pogoje za urejanje in opremljanje vrtičkov. Pravilnik dopolnjuje odlok, ki ureja to področje in določa dodatne pogoje za vrtičkarje. Po podatkih Komunale Slovenj Gradec, ki z vrtički upravlja, je na območju Mestne občine Slovenj Gradec osem lokacij z 275 vrtički.

 

Mestniki svetniki so sprejeli predlog sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Mestni občini Slovenj Gradec za leto 2025. Predlog se nanaša na dvig vrednosti vseh točk, ki bi se valorizirale z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin, objavljenega s strani Statističnega urada RS in znaša 4,2 % za leto 2023.

Nove vrednosti točk bi tako znašale:

 

V letu 2024

V letu 2025

za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za I. območje

0,00640 €/leto

0,00667 €/leto

za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za II. do VI. območje

0,00552 €/leto

0,00575 €/leto

za nezazidana stavbna zemljišča za namembnost A za vsa območja

0,00640 €/leto

0,00667 €/leto

za vsa preostala zazidana in nezazidana stavbna zemljišča za vse namembnosti in vsa območja

0,00585 €/leto

0,00610 €/leto

 

Nove vrednosti točk bi se uporabljale od 1. januarja 2025 dalje in bi veljale do sprejema novega sklepa. Kot je bilo sprejeto že v Sklepu o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Mestni občini Slovenj Gradec za leto 2024, se bo nov sklep z novimi valoriziranimi vrednostmi sprejemal vsako tekoče leto za prihajajočo leto, razen v primeru, ko bo indeks rasti cen življenjskih potrebščin nižji od 0,5 % ali bo le-ta negativen.

 

Pri točki pet in šest so sprejeli več predlogov, povezanih s sončnimi elektrarnami na površinah in objektih Mestne občine Slovenj Gradec, medtem ko so na predlog svetnika Borisa Raja mestni svetnice in svetniki odožili glasovanje o sedmi točki. Investicijski program zanje je izdelal Inštitut za javno-zasebno partnerstvo, zavod Turjak, iz Ljubljane. Ocenjena vrednost investicije je 3.192.638,74 evrov.  Mestna občina Slovenj Gradec bo v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje izgradnje novih  naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 1024 – 2026 pridobila 2.123.643,00 evrov (brez DDV), kar predstavlja 80,6 % vseh potrebnih sredstev za investicijo. Zasebni partner bo zagotovil 493.274,00 evrov (brez DDV), kar predstavlja 18,7 % vseh potrebnih sredstev za investicije.

V okviru projekta naj bi sončne elektrarne namestili na do dvajset objektov v lasti mestne občine. 

 

Pri osmi točki dnevnega reda je mestni svet sprejel predlog Dokumenta identifikacije investicijskega projekta »Kanalizacija nad 2.000 PE v MOSG« in predlog Načrta razvojnih programov za omenjeni projekt. Projekt namerava Mestna občina Slovenj Gradec prijaviti na »Povabila razvojnim svetom regij za pripravo in podpis dopolnitev dogovorov za razvoj regij« za programsko obdobje 2021-2027, sofinanciranih iz Programa evropske kohezijske politike, Kohezijskega sklada in pripadajočega nacionalnega javnega prispevka proračuna Republike Slovenije. Vrednost investicije v tekočih cenah, ki zajema vsa gradbena dela in stroške zunanjih izvajalcev, znaša brez povračljivega DDV 1.473.696,89 evrov. Mestna občina Slovenj Gradec bo prevzela strošek, ki brez povračljivega DDV, znaša 737.196,89 evrov.

 

Kanalizacija Stari trg 1 (objekti, ki bodo predmet priklopa, so označeni z rumeno)

 

Kanalizacija Stari trg 2 (objekti, ki bodo predmet priklopa, so označeni z rumeno)

 

Mestni svetniki so obravnavali tudi predlog sklepa o lokacijski preveritvi, ki bo, kot je pojasnil župan, »poplavljeni družini iz Suhega dola omogočila uresničiti željo, da si zgradi novo, varno hišo na kmetijskem zemljišču, ki si ga je izbrala sama«. Tako se bo mestna občina v zgodovino popoplavne sanacije v državi zapisala ne le kot prva, ki je s pomočjo donatorjev zgradila dom za poplavljeno družino, ampak tudi kot prva občina, ki je najhitreje izpeljala postopek lokacijske preveritve.

 

 

V nadaljevanju je mestni svet podal soglasje k statutu – Pravilom Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec. Nov Pravilnik  je bil nujen zaradi sprememb, do katerih je prišlo na področju zakonodaje s področja vzgoje in izobraževanja in sprememb v organizaciji vrtca.

 

Pri enajsti točki dnevnega reda so se mestni svetniki seznanili s prošnjo osmih radijskih postaj za pozitivno mnenje občinskega sveta o utemeljenosti pokrivanja območja z radijskim programom. Vlogo so oddali: Radio Ognjišče, Radio 1 Koroška, Radio 1 Savinjska, Rock Radio Celje, Radio Veseljak, Radio Aktual, Radio Aktual Kum in Radio Celje. Mestni svet je izdal pozitivna mnenja vsem, ki so podale vlogo in se potegujejo za dodelitev dveh radijskih frekvenc za analogno radiofuzno razširjenje radijskega programa na območje mestne občine Slovenj Gradec na podlagi razpisa Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

 

Seznanili so se tudi z dobitniki Vrunčevih priznanj v letu 2024. Vrunčevo nagrado bo prejela ravnateljica Višje strokovne šole mag. Janja Razgoršek, Vrunčeve plakete pa Renate Bašek, učiteljica na Osnovni šoli Šmartno, mag. Jasna Kolar Macur, učiteljica na Šolskem centru Slovenj Gradec in Irena Turičnik, učiteljica na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec. ­

 

Sejo so zaključili s pobudami in vprašanji svetnic in svetnikov ter s premoženjsko pravnimi zadevami.


Dokumenti za prenos

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.