SL EN DE

Novice iz naše občine

DRUŽINA IZ VELUNJE, DOBRODOŠLA PRI NAS!

Predaja ključev Hiše novega začetka

  • 23 julij 2024
  • Število pogledov: 300
DRUŽINA IZ VELUNJE, DOBRODOŠLA PRI NAS!

Hiša novega začetka, kot smo simbolično poimenovali dom za poplavljeno družino, je danes dobila stanovalce. Postala bo dom štiričlanski družini iz Velunje. Ob tej priložnosti je bilo na Podgorski cesti 40 a veliko slavje, ki se ga je udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob. 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: »Občina je imela za hišo na razpolago primerno zemljišče, a brez donatorja, ki je h gradnji povabil številne dobavitelje, hiše ne bi bilo. Gradnja je trajala približno pet mesecev, to je do sredine maja, ko smo izbrali družino za prejem donacije in našli rešitev, na kakšen način donacijo prenesti na družino na način, da ji ne bo treba plačati davka.

To smo storili s pomočjo Lions kluba Slovenj Gradec, ki kot dobrodelna organizacija lahko donira fizični osebi. V ta namen smo podpisali donacijsko pogodbo, in sicer med podjetjem Pergola in Lions klubom ter med Lions klubom in družino, ki je na seznamu za odstranitev objektov. Družina iz Velunje je prva poplavljena družina v Sloveniji, ki je dobila ključe novega doma«.

Slovenjgraški župan je spomnil na 4. avgust lani, ko je bila družina v solzah zaradi žalosti, ob predaji ključa pa so tekle solze sreče. »Vesel sem, da smo družini priskrbeli nov dom«.

 

 

V Mestni občini Slovenj Gradec se mora zaradi posledic lanskih poplav in plazov preseliti še ena družina. Njihova želja je, da ostanejo na podeželju. »Občina je trenutno v fazi priprave lokacijske preveritve, s katero bomo omogočili, da bo možna gradnja tudi na kmetijskem zemljišču. Ocenjujem, da bomo prva občina v državi, ki bo za poplavljeno družino sprejela lokacijsko preveritev in s tem vzpostavili pogoje, da lahko ta družina začne z gradnjo njihovega novega doma«.  

 

 

Boštjan Šefic, vodja vladne službe za obnovo po poplavah, se je najprej zahvalil podjetju Pergola in vsem ostalim donatorjem, ki so pomagali družini do novega doma. »Zemljišče za hišo je donirala Mestna občina Slovenj Gradec, s tem da občina, niti država ne smeta donirati, zato smo se dogovorili tako, da bo mestna občina to zemljišče prenesla na državo, država bo občini kompenzirala zemljišče, ki ga potrebuje na tem območju, družina pa se je strinjala, da zemljišče odkupi, da bodo v celoti lastniki vsega. To jim bo omogočilo, da zemljišče opremijo še s kakšnim pomožnim objektom, sicer bi jim to bilo onemogočeno«.  

Direktor podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi Vidko Švajger: »Če ne bi bilo toliko birokracije, bi hišo lahko predali že konec aprila. Rad bi pohvalil vse dobavitelje, pa tudi župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja. Brez njegove pomoči nam ne bi uspelo«.

 

 

Predaje ključa Hiše novega začetka se je udeležil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, ki se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so sodelovali pri postavitvi novega doma.

»Zasnovali smo potrebne spremembe zakonodaje in zagotovili denar, da je lahko stekla intervencija in kasneje popoplavna obnova in razvoj. Zavezali smo se, da ni dovolj, da zgolj obnovimo uničeno, ampak da ustvarimo nove pogoje, ki bodo bistveno boljši,« je še povedal premier.

V imenu družine je ključe nove hiše prevzel Stanko Stropnik, ki se je zahvalil za donacijo, prav tako se je vsem, ki so pri gradnji sodelovali, zahvalila tudi hčerka Tanja, ki bo z družino v hiši tudi živela.

V Mestni občini Slovenj Gradec je bilo lani od maja do novembra pet dogodkov z močnimi neurji in plazovi, ki so po grobi oceni skupaj povzročili za skoraj 56 milijonov evrov škode. Največja škoda je nastala zaradi avgustovskih poplav in sicer 53,5 milijona evrov. Mestna občina je za škodo, povzročeno 4. avgusta, dobila za sanacijo 21,4 milijona evrov, kar znaša 40 odstotkov ocenjene škode.

V kakšni fazi so sanacijska dela in kje se izvajajo, lahko občanke in občani ažurno spremljajo v spletnem pregledovalniku delovišč. Vsa predvideni projekti iz predhodnega sanacijskega programa v mestni občini so na zemljevidu označeni s številkami. Če so rdeče barve, pomeni, da je projekt v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Z rumeno barvo so označeni projekti v izvajanju, z zeleno barvo pa zaključeni projekti.

V okviru poplavne sanacije vseh petih škodnih dogodkov je trenutno zaključenih devet projektov, 20 jih je v izvajanju, v pridobivanju projektne dokumentacije pa jih je 51. 

Link: https://www.slovenjgradec.si/Aktualno/Novice/sanacija-po-poplavah-v-mestni-ob%c4%8dini-slovenj-gradec

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec sta dva stanovanjska objekta s sklepom o odstranitvi, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS (št. 42, 17. 5. 2024), in sicer na naslovu Spodnji Razbor 4 in Spodnji Razbor 59.

Kako je hiša nastajala in kdo je pri tem pomagal, lahko preberete na tej povezavi. 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.