SL EN DE

Novice

DAN LJUBITELJSKE KULTURE NA ŠTREKNI

Lani je več kot 300 različnih ustvarjalcev na devetih lokacijah ob kolesarski poti med Gornjim Doličem in Dravogradom ter v mestnem jedru Slovenj Gradca pričaralo edinstveno doživetje.

  • 14 maj 2024
  • Število pogledov: 257
DAN LJUBITELJSKE KULTURE NA ŠTREKNI

Priljubljena kolesarska pot po trasi opuščene železniške proge, ki je nekdaj povezovala Velenje z Dravogradom, bo z novim odsekom skozi Hudo luknjo le še pridobila na priljubljenosti. 

Lep pa ne bo samo novi del Štrekne, ampak tudi njen odsek skozi Slovenj Gradec, ki vodi čez celovito obnovljen nekdanji jekleni železniški most, zadnji tovrstni, značilen za progo med Dravogradom in Velenjem.

Vizualno preprosta, a statično učinkovita zasnova je bila navdih tudi pri oblikovanju novih premostitvenih objektov, ki jih lahko opazimo med vožnjo skozi Hudo luknjo, kjer se urejajo še zadnje podrobnosti pred težko pričakovanim odprtjem novega odseka.

Kot so sporočili iz občine Velenje, sta kolesarska pot in pripadajoča infrastruktura trenutno v fazi pregleda izvedbenih del in odpravljanja pomanjkljivosti. Na njej bodo: štirje novi nadvozi, dva mosta, sanirani trije obstoječi železniški predori in izgrajen nov predor. Dolžina povezave, na kateri bodo tudi tri počivališča za kolesarje, je 9,4 kilometra.

 

 

Prizadevanja za ohranitev prvotne podobe impozantnih infrastrukturnih objektov kot tehniške dediščine iz zaključka 19. stoletja bodo kolesarjem na celotni Štrekni omogočila popotovanje skozi zgodovino nekdanje proge, svoje vedenje pa bodo ob posebej oblikovanih počivališčih lahko še dodatno obogatili. Že urejen krajši odsek v Dravogradu skupaj z novim delom skozi Hudo luknjo prispeva k skupni dolžini približno 35 kilometrov. V poletni sezoni  jo spremlja Štrekna bus, ki vožnjo sicer nadaljuje vse do avstrijskega Labota.

 

 

Tako kot je bila nekdaj vožnja vlaka vsakodnevni osrednji dogodek tega prostora, se tudi danes povezovalna vloga Štrekne, na katero je navezanih dobrih devet kilometrov novih kolesarskih poti v Slovenj Gradcu, krepi s pristopi k spodbujanju trajnostne mobilnosti in organizacijo dogodkov, kakršen je Dan ljubiteljske kulture na Štrekni. V okviru vseslovenske akcije Tedni ljubiteljske kulture bo 3. Dan ljubiteljske kulture na Štrekni potekal v soboto, 18. maja, od 10. do 19. ure. Lani je več kot 300 različnih ustvarjalcev na devetih lokacijah ob kolesarski poti med Gornjim Doličem in Dravogradom ter v mestnem jedru Slovenj Gradca pričaralo edinstveno doživetje.

 

 

»Dogodek je rezultat dobrega sodelovanja med Območnima izpostavama JSKD Slovenj Gradec in Dravograd, RRA Koroška ter vključenimi občinami, s čimer se med seboj povezujejo prizadevanja za čim intenzivnejši kulturni utrip Mislinjske doline in širšega območja na eni strani ter prizadevanja za spodbujanje trajnostne mobilnosti v obliki kolesarjenja na drugi. Multiplikativni učinki, ki ob tem nastajajo, pripevajo k razvoju zelenega turizma in regije nasploh,« so sporočili organizatorji.

 

Urnik sobotnega dogajanja na Štrekni 

 

 

Več informacij o dogodku je na voljo na: 

OI Slovenj Gradec JSKD

Štrekna

Uradna stran Tedna ljubiteljske kulture

• Lokacija: Na več lokacijah ob kolesarski poti Štrekna na relaciji med Gornjim Doličem in Dravogradom ter v mestnem jedru Slovenj Gradca

 

Vir: SGlasnik/AR, MK 

Foto: AR, RRA Koroška

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.