SL EN DE

Novice

Druga regijska konferenca

  • 17 januar 2013
  • Število pogledov: 1904

Na konferenci so poročevalke in poročevalci spregovorili o kakovosti in pomenu lokalno in ekološko pridelane hrane, predstavili spremembe zakonodaje, ki ureja sistem izvajanja javnih naročil hrane in živil v javnih ustanovah, spregovorili o sistemu naročanja hrane v šolah in izobraževalnih ustanovah ter izmenjali mnenja in razpravljali o problematiki, ki je v času, ko postaja samooskrba s hrano čedalje pomembnejša tudi z vidika zagotavljanja prehranske neoporečnosti, deležna vedno večje pozornosti javnosti.  Zaradi negotovosti pri globalnem zagotavljanju hrane vse bolj pridobiva na pomenu lokalna oskrba z živili in čim višja stopnja samooskrbe z varno in kakovostno hrano. Temu smo pri nas v preteklih letih posvečali premalo pozornosti, svoje je prispevalo še stalno krčenje obsega kmetijskih zemljišč, najbolj na račun zaraščanja in pozidave prej obdelanih kmetijskih površin. Tako danes ugotavljamo, da se v prehrani populacije prebivalstva, ki v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010, spada v tako imenovano ogroženo populacijo in se prehranjuje v javnih zavodih (šole, vrtci, domovi za ostarele, bolnice itd.), uporablja le malo hrane, ki je pridelana ali proizvedena v neposredni bližini potrošnika. Zaradi tega je bila pri Ministrstvu  za kmetijstvo in okolje imenovana Medresorska delovna skupina, sestavljena  iz predstavnikov sedmih ministrstev, ki je bila zadolžena, da pripravi podlago in pogoje za uveljavitev »načela kratkih verig« pri oskrbi navedene populacije potrošnikov ter tudi drugih naročnikov javnega sektorja s hrano in živili.

Konference, ki je potekala od 10. do 15. ure v mali dvorani Mladinskega kulturnega centra na Ozarah, se je udeležilo preko sto slušateljev iz celotne regije, v avli centra pa so svoje izdelke predstavili tudi mnogi proizvajalci biološko in ekološko pridelane hrane s področja Koroške. Udeleženke in udeleženci so se ob koncu konference strinjali, da bo nujno potrebno povečati osveščenost odgovornih za javna naročila, olajšati razpisne postopke za javna naročila hrane in jih prilagoditi tako, da bodo na njih lahko sodelovali tudi lokalni ponudniki hrane ter na tak način zagotoviti enakopravnost ponudnikov, saj manjši pridelovalci pri razpisih v danih razmerah žal ne morejo biti konkurenčni večjim ponudnikom, pridelovalcem ali celo zgolj uvoznikom hrane. 

Prezentacije sodelujočih poročevalcev so v priponki!

Dokumenti za prenos

Fotogalerija

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.