SL EN DE

Novice

ENO LETO PO POPLAVAH

  • 5 avgust 2024
  • Število pogledov: 1260
ENO LETO PO POPLAVAH

Danes mineva leto dni po katastrofalnih poplavah, ki so močno prizadele tudi Mestno občino Slovenj Gradec. Spomnimo, da je 4. avgusta 2023 Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec ob 5.24 zaradi opozorila na nevarnost sprožil sirene javnega alarmiranja na območju celotne Koroške. Občanke in občane smo pozvali, naj ne hodijo do doma, če to ni nujno, v primeru ogroženosti pa pokličejo na številko 112.

Ob 8.30 smo na spletni strani mestne občine v zbirni novici z naslovom Koroška je pod vodo sproti poročali o dogajanju na terenu, ne le v na območju naše občine, ampak tudi širše. 

Se še spomnite, kakšne so bile takrat razmere? 


 

S poročanjem smo 5. avgusta nadaljevali v zbirni novici Po apokaliptičnih poplavah. Tako je bilo do 31. avgusta, ko je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah.

Mestna občina Slovenj Gradec se je nemudoma lotila zahtevne in dolgotrajne sanacije, ne le po katastrofalnih poplavah 4. avgusta, temveč po še štirih dogodkih z močnimi neurji in plazovi, ki so mestno občino prizadeli od maja do novembra.  

V kakšni fazi so sanacijska dela in kje se izvajajo, lahko občanke in občani ažurno spremljajo v spletnem pregledovalniku delovišč. Vsa predvideni projekti iz predhodnega sanacijskega programa v mestni občini so na zemljevidu označeni s številkami. Če so rdeče barve, pomeni, da je projekt v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Z rumeno barvo so označeni projekti v izvajanju, z zeleno barvo pa zaključeni projekti.

 

 

Mestna občina Slovenj Gradec se bo v zgodovino popoplavne sanacije v državi zapisala kot tista, ki je s pomočjo donatorjev poskrbela za prvo hišo za poplavljeno družino v Sloveniji. Ključe Hiše novega začetka, kot smo jo simbolično poimenovali, je dobila družina Stropnik iz Velunje, ki ima sklep vlade, da se mora zaradi posledic poplav iz hiše izseliti. V takem položaju je še ena naša družina iz Suhega dola, za katero mestna občina vodi postopek lokacijske preveritve zemljišča, ki so ga izbrali za preselitev, iz kmetijskega v stavbno. Kot kaže, bo Mestna občina Slovenj Gradec tudi prva občina v Sloveniji z urejeno lokacijsko preveritvijo za zemljišče za poplavljeno družino.    

 

Položitev temeljnega kamna, 22. januar 2024 

 

Otvoritev Hiše novega začetka, 23. julij 2024 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.