SL EN DE

Novice

NEJA DVORNIK ODLIČNA V DRUGEM DELU SEZONE

Še posebej je navdušila na zadnjem slalomu sezone, ko je osvojila vrhunsko četrto mesto.

  • 14 maj 2024
  • Število pogledov: 263
NEJA DVORNIK ODLIČNA V DRUGEM DELU SEZONE

Za Nejo Dvornik, 23-letnico iz Smučarskega kluba Dvornik transport, je najuspešnejša sezona svetovnega pokala v njeni karieri. Predvsem drugi del sezone je bil zanjo odličen, še posebej pa je navdušila na zadnjem slalomu sezone, ko je osvojila vrhunsko četrto mesto. 

 

Neja, zaključek letošnje sezone v svetovnem pokalu je bil za vas izjemno uspešen. Vaše uvrstitve so bile vedno boljše, vrhunec pa je zagotovo bilo četrto mesto na slalomski tekmi v Saalbachu. Kako ste doživeli finalno vožnjo, ko ste z najboljšim časom z enaindvajsetega mesta napredovali na četrto, kar je vaš najboljši rezultat kariere?

Čeprav sem v to tekmo šla precej sproščeno, brez nekih posebnih pritiskov, sem bila po prvi vožnji zelo razočarana, ker sem vseeno ciljala precej višje, kot je po prvi vožnji kazalo. Pred drugim tekom sem se nekako resetirala, ker sem vedela, da nimam prav nič za izgubiti in da je edino, kar mi preostane, popoln napad. Videla sem svojo priložnost, ker sem vedela, da štartam med prvimi in da bo proga še v dobrem stanju. Glede na razmere sem se zavedela, da se lahko takšna tekma čisto obrne in da je to vredno izkoristiti. Kar pa se tiče same vožnje, sem imela med vožnjo občutek, da bi lahko bila boljša, in ko sem prišla v cilj, si niti slučajno nisem mislila, da mi bo to na koncu prineslo četrto mesto.

 

Letošnja sezona je bila za vas najuspešnejša do sedaj. V svetovnem pokalu ste z nastopi v dveh disciplinah od petih, slalomu in veleslalomu, zbrali 214 točk. Kako ste zadovoljni s svojim izkupičkom na tekmah svetovnega pokala?

Z izkupičkom v začetku sezone zagotovo nisem zadovoljna, ker sem v prvem delu zbrala komaj kaj točk svetovnega pokala in je bilo to daleč od zastavljenega in pričakovanega. Me pa zato toliko bolj veseli drugi del sezone, v katerem sem zbrala večino teh točk.

 

Na začetku vam ni šlo vse po načrtih, vaša forma pa se je v nadaljevanju stopnjevala. Kaj je šlo na začetku narobe in kaj ste v nadaljevanju spremenili, da ste bili v zadnjem delu tako suvereni? Na zadnjih petih tekmah ste vselej osvajali točke (najslabša uvrstitev v tem obdobju sedemnajsto mesto) …

Že od samega začetka je bil plan zastavljen tako, da se mi bo forma skozi sezono stopnjevala. A začetek sezone, kot že omenjeno, vseeno ni bil po pričakovanjih. Sploh januar je bil zame, kljub dobremu 10. mestu v Jasni, precej mučen, ker nam nikakor ni uspelo postaviti stvari na pravo mesto. Na trenutke sem bila že čisto obupana, ker nisem vedela, kako to obrniti, in nisem bila čisto prepričana, kaj je tisto, zaradi česar ne steče. Ampak to je sestavni del športa.

Ker sem prepričana v to, da vloženemu trudu sledi uspeh, sem se sprijaznila s tem, da sem trenutno v nekem težkem obdobju, skozi katerega očitno moram iti, in da je edino, kar mi preostane, to, da postavljam eno nogo pred drugo in vztrajam ter sem potrpežljiva.

Nato so se stvari začele sestavljati in tekme v Andori so bile tiste ključne, da se je moja samozavest začela dvigovati in da sem sama sebi pokazala, da se da, četudi sta kdaj prisotna strah in negotovost.

 

Vaš napredek v svetovnem pokalu je iz sezone v sezono večji. Sploh razlika med lansko, ko ste osvojili 86 točk, in letošnjo sezono je navdušujoča. Ste pred sezono pričakovali takšen napredek in kakšni so razlogi zanj?

Lahko rečem, da je bil ta napredek pričakovan, a se v začetku sezone res ni in ni pokazal. Skozi treninge, tako pred sezono in med njo, sem kazala dobro smučanje, a mi tega v začetku nikakor ni uspevalo prenesti na tekme. To sezono sem bila tudi kondicijsko v boljšem stanju, prav tako zdravstveno nisem imela toliko težav kot v lanski. Menim, da je bilo ključno za ta napredek to, da sem nekako odrasla in začela vse izkušnje ter znanje bolje uporabljati v svoj prid.

 

Za zaključek sezone ste na Peci osvojili še naslov državne podprvakinje v slalomu. Kako ste zadovoljni s tem nastopom? Kakšno težo imajo rezultati na tekmah državnega prvenstva med smučarkami, ki redno in uspešno nastopate v svetovnem pokalu?

Že pred finalom se mi je utrujenost celotne sezone precej poznala in moja prioriteta so seveda bile tekme svetovnega pokala. Zato sem bila po zaključku kar prazna in potrebna počitka, tako da na slalomski tekmi za državno prvenstvo nisem bila v najboljšem stanju in težko ocenim ta nastop.

Seveda takšna tekma nima primerljive teže s tekmami svetovnega pokala. Tudi realno oceniti tekmo državnega prvenstva je včasih težko, ker včasih niti nismo prisotne vse tekmovalke pa tudi naše stanje je v tem času precej različno. A neko težo ima, ker je to tekma, in na takšno tekmo se pride zmagat.

 

Kako bodo potekale vaše priprave na prihodnjo sezono? Vaši cilji bodo glede na razplet letošnje zagotovo precej višji? Katerih tekmovanj se najbolj veselite in kakšna so vaša pričakovanja na njih?

April bomo izkoristili še za nekaj smučarskih dni, nato pa bodo maj, junij in julij namenjeni zgolj kondicijski pripravi. To je vedno težak del in pomeni ogromno neudobne bolečine, pretečenega znoja in včasih lahko, ob res težkih kondicijskih treningih, priteče tudi kakšna solza. A to je sestavni del vrhunskega športa in vse to je potem ob dobrih rezultatih poplačano. Avgusta letimo na pomemben del smučarskih priprav v Argentino.

Tako cilji kot pričakovanja bodo za prihajajočo sezono zagotovo višji, a moj glavni cilj je osredotočiti se na to, kar je v mojih rokah in kaj lahko jaz storim za to, da bom v naslednji sezoni sposobna pokazati čim več in poskušala nadgraditi konec te sezone. Se pa veselim prav vseh tekem, ki bodo v koledarju. Nekaj posebnega pa so vedno tiste, na katerih sem v preteklosti že dosegala dobre rezultate.

 

Vir: SGlasnik/MaN

Foto: arhiv Neje Dvornik

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.