SL EN DE

Novice

OBČINSKA CELOSTNA PROMETNA STRATEGIJA

  • 25 avgust 2024
  • Število pogledov: 247
OBČINSKA CELOSTNA PROMETNA STRATEGIJA

Mestna občina Slovenj Gradec je v letu 2017 oblikovala in sprejela občinsko celostno prometno strategijo (OCPS). 

OCPS naslavlja ukrep po posameznih prometni stebrih:

· več znanja in sodelovanja;

· več hoje;

· več kolesarjenja;

· razvoj javnega potniškega prometa;

· optimiziran cestni promet.

OCPS je bil podlaga in usmeritev za izvedbo ukrepov, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in še posebej aktivno mobilnost, kot sta hoja in kolesarjenje, ter nadgradnjo parkirne politike. Pri povezavah mesta z okoliškimi naselji, podeželjem in ostalimi regijami OCPS, poleg aktivne mobilnosti, daje poudarek tudi zagotavljanju osnovne dostopnosti.

Mesto Slovenj Gradec je kompaktno mesto, ki omogoča, da se številne vsakodnevne poti opravljajo peš ali s kolesom. S prvo OCPS je občina, poleg dolgoročne vizije razvoja prometa in dostopnosti, lahko pridobila sredstva za sofinanciranje ukrepov kot so dograditev celovitega kolesarske omrežja v Slovenj Gradcu ter prenova ulic v starem mestnem jedru z uvedbo skupnih prometnih prostorov.

Gradnja hitre ceste oziroma t. i. tretje razvojne osi postavlja lokalno skupnost pred ponoven razmislek in oceno dosedanjega izvajanja ukrepov OCPS. Takšen pristop spodbuja tudi država, ki je zagotovila kohezijska sredstva za (pre)novo OCPS slovenskih občin z razpisom Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, na katerem je bila Mestna občina Slovenj Gradec uspešna. Za izdelovalca OCPS je bila s postopkom javnega naročila izbrana Univerza v Mariboru, skupaj s podizvajalcema ZUM d. o. o. in RRA Koroška d. o. o. Proces izdelave, ki bo izvedenv skladu z nacionalnimi smernicami, bo potekal do pomladi leta 2025.

Skupina izdelovalcev si bo prizadevala, da bo proces čimbolj vključujoč in transparenten. Zato vse občane in zainteresirano javnost vabimo, da spremljajo običajne komunikacijske kanale Mestne občine Slovenj Gradec (splet, socialna omrežja, SGlasnik) in se po svojih zmožnostih vključujejo v dogodke (delavnice, javne razprave, ankete, intervjuji), ki bodo s tem namenom izvedeni do konca zime 2024/2025. Proces priprave strategije se zaključi z obravnavo in sprejetjem OCPS na občinskem svetu.

 

Foto: slika je simbolična 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.