SL EN DE

Novice

PODELILI NAJVIŠJA OBČINSKA ODLIČJA

Na slavnostni seji ob občinskem prazniku se je sešel Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec.

  • 18 september 2024
  • Število pogledov: 399
PODELILI NAJVIŠJA OBČINSKA ODLIČJA

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je ob prazniku mestne občine 19. septembru sešel na svečani seji, na kateri so podelili letošnja najvišja občinska odličja. 

Nagrado Mestne občine Slovenj Gradec so prejeli Štirje kovači, najstarejši neprekinjeno delujoči narodno-zabavno ansambel na svetu, za 70 let neprekinjenega delovanja na glasbenem področju ter za izjemen prispevek k promociji mesta Slovenj Gradec doma in v tujini.  

Plakete Mestne občine Slovenj Gradec so prejeli: Andrej Breznik za vsestransko delovanje na številnih področjih v dobro vaške skupnosti Pameče-Troblje in širše, še posebej na področju podjetništva, športa in kulture. Knjižnica Ksaverja Meška za odlično opravljanje poslanstva na področju osnovne knjižnične dejavnosti ter za delovanje na drugih področjih kulture, izobraževanja in družbenega življenja. Planinsko društvo Slovenj Gradec za razvoj planinstva, gorništva in pohodništva ter prispevek k prepoznavnosti Mestne občine Slovenj Gradec.


NAGRADA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC 

 

Ansambel Štirje kovači 

Glasbena pot ansambla Štirje kovači se je začela leta 1954 z zasedbo: Franc Šegovc, Tine Lakovšek, Maks Klančnik in Tone Breznik, ki ga je po letu dni zamenjal Viktor Breznik. Sprva so igrali na porokah in veselicah. Leta 1964 so se po izboru poslušalcev Radia Ljubljana uvrstili med šest najboljših narodno-zabavnih ansamblov. Leta 1972 se je ansamblu pridružil ženski vokal, Hermina Šegovc, žena Franca Šegovca. Sledilo je obdobje, ki ga zaznamujejo gostovanja v tujini, sprva po ZDA in Kanadi, nato tudi po zahodnoevropskih državah.

Za svoje delo so prejeli številna priznanja, med njimi priznanje Ljudje odprtih rok, ki jim ga je takratno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve podelilo leta 1999 za njihovo dobrodelnost.

Izdali so 46 plošč, kaset in zgoščenk (tri tudi v nemškem jeziku), imeli so več kot 30 samostojnih televizijskih oddaj, gostovali so na številnih festivalih, v rodnem Slovenj Gradcu pa so ob različnih obletnicah priredili devet koncertov.     

Leta 2021 so se vpisali v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejši neprekinjeno delujoči ansambel v Sloveniji in v svetu, kar doslej ni uspelo še nobenemu. Isto leto so v Slovenj Gradcu dobili tudi Muzej štirih kovačev.   


PLAKETE MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

 

Andrej Breznik je vsestransko aktiven posameznik. Več kot 20 let je predsedoval Športnemu društvu Pameče-Troblje. Poleg tega je bil tudi trener v Nogometnem klubu Slovenj Gradec ter več kot desetletje aktivni nogometni sodnik v slovenskih nogometnih ligah. V občinski veteranski ligi je nogomet igral do leta 2017. Aktiven je tudi na področju kulture. Kot 16-letni fant se je pridružil cerkvenemu pevskemu zboru v Pamčeh, kasneje pa je prepeval v različnih zborih: vokalni skupini družine Breznik, Mešanemu zboru Carinthia Cantat in v cerkvenem zboru Pameče. Sodeloval je tudi s številnimi drugimi zbori: z Lovskim oktetom Podgorje, Oktetom Lesna Slovenj Gradec, Mešanim zborom Glasbene matice Ljubljana in Moškim pevskim zborom Tomaža Tozona v Ljubljani. Za svoje delo na področju kulture je prejel Galusovo zlato značko ter Bernekerjevo nagrado (vokalna skupina družine Breznik). Že 36 let je uspešen podjetnik. Dvakrat je bil predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Slovenj Gradec, štiri mandate pa jo je zastopal v OOZ Ljubljana. Andrej Breznik je ves čas aktiven kot član vaške skupnosti Pameče-Troblje (med leti 2014 in 2018 je bil predsednik VS), kar dva mandata pa  je bil tudi član Mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec. Veliko se posveča tudi dobrodelnosti.     

 

 

Knjižnica Ksaverja Meška izvaja knjižnično dejavnost v obeh občinah ustanoviteljicah. Knjižnično gradivo je razporejeno na vse štiri enote knjižnice: Slovenj Gradec, Mislinja, Pameče-Troblje in Podgorje. Knjižnica ima skupaj 6.321 aktivnih članov, kar 40 odstotkov prebivalcev pa knjižnico obiskuje zaradi prireditev. Lani je knjižnica s prireditveno dejavnostjo (506 prireditev) dosegla 37.845 obiskovalcev, z izposojo pa so dosegli 70.557 obiskovalcev. Lani so na dom izposodili 108.402 knjižnega gradiva, kar je 17.862 več kot lepo poprej. Obiskovalcev čitalnice sicer ne beležijo, saj nimajo na voljo ustreznega orodja, a ocenjujejo, da bi čitalniški obisk dosegel okoli 120.000 obiskovalcev letno.

 

 

Po anketi o zadovoljstvu občanov Mestne občine Slovenj Gradec iz januarja 2024, je Knjižnica Ksaverja Meška najbolje ocenjena med občinskimi javnimi zavodi in podjetji. Knjižnica uspešno sodeluje s številnimi javnimi zavodi in drugimi ustanovami v mestni občini in širše. Med drugimi z vsemi osnovnimi šolami in vrtci,  Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec, Šolskim centrom Slovenj Gradec, varovanci Varstveno delovnega centra Slovenj Gradec, Zavetiščem za brezdomce, domom za starejše, zavodi kot so Risa, Mocis in RUJ …

 

 

Planinsko društvo Slovenj Gradec je bilo ustanovljeno 5. julija 1919 kot Mislinjska podružnica Slovenskega planinskega društva, tako da letos praznuje 105. obletnico delovanja. Društvo vzdržuje 76 kilometrov planinskih poti med zahodnim Pohorjem in Uršljo goro ter 25 kilometrov turno kolesarskih poti, organizira planinske ture ter skrbi za dve koči na Pohorju. Grmovškov dom je v najemu že od leta 1973, koča pod Kremžarjevim vrhom pa od leta 1999 do 2024 doživela več investicij. Koča pod Kremžarjevim vrhom slovi po prireditvah, kot so: tradicionalno srečanje ob 1. maju, Žolnirjev spominski pohod ob praznovanju dneva OZN ter zimski pohod po Šisernikovi spominski poti. Po praznovanju 100. obletnice delovanja v letu 2019 društvo uspešno nadaljuje s svojim poslanstvom: obudili so mladinski odsek, organizirajo planinske ture in skrbijo za kočo pod Kremžarjevim vrhom. V društvu deluje odsek markacistov, v katerem je 15 planincev, vodniški odsek s 14 planinci ter odsek varuhov narave in gorskih stražarjev s 15 planinci.

V kulturnem programu So nastopili Luka Krof (klavir), Veronika Nikolovska (vokal), kvintet FiveBrass (David Tretjak, Lovro Tavčar, Gašper Poprijan, Blaž Kozjek in Lenart Zih). Za plesne elemente je poskrbel KRdancing, za vizualizacijo prizorišča Tilen Breznik, za idejno scenografijo in režijo pa Tomo Novosel. Večer je povezovala Anja Križnik Tomažin.

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.