SL EN DE

Novice

PODELILI VRUNČEVO NAGRADO IN VRUNČEVE PLAKETE

  • 3 oktober 2024
  • Število pogledov: 685
PODELILI VRUNČEVO NAGRADO IN VRUNČEVE PLAKETE

Mestna občina Slovenj Gradec je drevi v Kulturnem domu Slovenj Gradec podelila letošnja najvišja odličja na pdoročju vzgoje in izobraževanja.  Vrunčeve plakete so prejele: Renate Bašek, učiteljica 4. razreda na Osnovni šoli Šmartno, mag. Jasna Kolar Macur, profesorica iz Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec in Irena Turičnik, učiteljica matematike in fizike na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec.

Najvišje priznanje, Vrunčevo nagrado, je župan mestne občine Tilen Klugler izročil mag. Janji Razgoršek, ravnateljici Višje strokovne šole Slovenj Gradec.


Slavnostna govornica na prireditvi je bila Ingrid Močnik, lanskoletna prejemnica Vrunčeve nagrade, sicer ravnateljica Tretje osnovne šole Slovenj Gradec.

V svojem nagovoru je poudarila, da brez učiteljev ne bi bilo razvoja družbe in napredka. 

»Smo tisti, ki spodbujamo kritično mišljenje, raziskovanje in ustvarjalnost. Skozi naš vpliv se gradijo vrednote kot so spoštovanje, solidarnost in odgovornost,« je poudarila.

Posebno zahvalo je namenila učiteljem, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, saj se pri delu z njimi ne soočajo zgolj z izobraževalnimi izzivi, ampak tudi z vprašanji čustvenega in socialnega razvoja teh otrok. Opozorila je na problem integracije otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v redne osnovne šole, tako imenovani inkluziji. Ta se je po njenem začela okoli 90. leta brez temeljitih priprav, analiz in izdelanega koncepta vključevanja. »Nikoli se ni spraševalo, kakšne posledice je ta 'tiha integracija' imela za učence.

 

 

Ravnateljica Ingrid Močnik je spomnila, da je vsako leto več učencev, ki so z odločbo Komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami vključeni v šole in s pomočjo dodatne strokovne pomoči zaključujejo izobraževanje na različnih stopnjah: »Vključevanje otrok z motnjo v duševnem razvoju ali pa zgolj z mejnimi sposobnostmi pa je zelo neodgovorno in sporno, saj predstavlja za učenca, katerega prag sposobnosti je presežen, hude obremenitve, primanjkljaji pa se povečujejo, pogosto se pridružijo še druge čustvene, vedenjske ali celo psihične motnje. Nedopustno je vso breme prenesti na ramena šol in učitelja ter ga celo ožigosati, da ni sposoben, da se premalo trudi ali pa celo, da nima pravega odnosa do te občutljive populacije otrok«. Vsem nagrajenkam je iskreno čestitala za njihovo delo.        

Iskreno jim je čestital tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je spomnil, da Vrunčeva priznanja podeljujemo že od leta 1963. 


VRUNČEVE PLAKETE 

 

Renate Bašek 

 

Učiteljica 4. razreda in oddelka podaljšanega bivanja na Osnovni šoli Šmartno pri Slovenj Gradcu pravi, da se je kot osebnost oblikovala z učenci, ki so jo navdihovali s svojo radovednostjo, iskrivostjo in hvaležnostjo. Na šoli je začela poučevati leta 1996. Sodelovala je v številnih projektih in študijskih skupinah. V ospredje postavlja ekološki trajnostni način življenja in delovanja, ki ga uspešno prenaša na mlajše generacije. Svoje pedagoško delovanje posveča vzgoji otrok za življenje ter se hkrati udejstvuje v lokalni skupnosti in širše. Rezultat omenjenega delovanja so mnoga priznanja, ki jih je osvojila šola. Največ ji pomeni zavedanje, da bodo otroci izkušnje in znanje ponesli v odraslost.   

 


mag. Jasna Kolar Macur 

 

Izobrazila se je za višjo medicinsko sestro in že v času študija spoznala, da želi poklicno še posebej delati z otroki in starejšimi ljudmi. Delo z bolniki jo je sicer izpolnjevalo, a se ji je želja v popolnosti uresničila, ko se je leta 1997 zaposlila na Srednji zdravstveni šoli Slovenj Gradec kot učiteljica strokovno teoretičnih predmetov in praktičnega pouka.  Mag. Jasni Kolar Macur ni v interesu, da dijake zgolj strokovno poučuje. Njen cilj je, da iz šole odhajajo natovorjeni z bogatim nahrbtnikom znanja. Dijakom polaga na srce, da je znanje njihov največji zaklad, ki jim ga ne more nihče vzeti. Njeno posebno poslanstvo pa je prostovoljno delo s pomoči potrebnimi, k čemur aktivno vključuje tudi dijake.  

 


Irena Turičnik 

 

Za učiteljico matematike in fizike na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec Ireno Turičnik je poklic učitelja eden izmed najlepših, pa tudi zelo zahtevnih poklicev. Nagrajenka je prepričana, da lahko v njem uspeš le, če imaš zares rad svoje delo. Učiteljsko delo po njenem zahteva veliko srčnosti in strokovnosti, pa tudi čutečnosti. Vsa leta službovanja je bila tudi razredničarka, ki odgovorno opravlja svoje poslanstvo, svoje bogato pedagoško znanje in izkušnje pa deli in predaja mlajšim generacijam. Na prvem mestu je bil zanjo vedno učenec in njegove potrebe. Vsakemu je nesebično namenjala svoj čas in pozornost. 

 


VRUNČEVA NAGRADA 

 

mag. JANJA RAZGORŠEK

 

 

Vrunčeva nagrajenka mag. Janja Razgoršek je svojo delovno kariero na Šolskem centru Slovenj Gradec začela leta 1996 kot profesorica predmetov s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Od leta 2018 je ravnateljica Višje strokovne šole Slovenj Gradec, ki jo je leta 2000 pomagala ustanavljati. Kot ravnateljica si prizadeva za večjo razpoznavnost Višje strokovne šole v lokalnem okolju in širše ter promocijo njenih programov. Poseben poudarek daje povezovanju šole z delodajalci, saj je po njenem prepričanju to edino zagotovilo kakovosti izobraževalnega procesa in uporabnosti pridobljenih kompetenc diplomatov. Pri snovanju novosti ves čas razmišlja, kateri programi bi bili zanimivi tako za študente kot za delodajalce. Veseli jo, da diplomanti Višje strokovne šole v več kot 80-odstotkih takoj po študiju dobijo zaposlitev. Kako tudi ne, če šola pod vodstvom mag. Janje Razgoršek sledi napredku na vseh področjih in jih prenaša v izobraževalni proces.          

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.