SL EN DE

Novice

SLOVENJ GRADEC V ZNAMENJU OZN

Mesto je gostitelj 31. generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru in osrednje prireditve ob dnevu Organizacije združenih narodov. Slavnostna govornica bo prof. dr. Renata Salecl, častna meščanka Mestne občine Slovenj Gradec.    

  • 21 oktober 2024
  • Število pogledov: 367
SLOVENJ GRADEC V ZNAMENJU OZN

Slovenj Gradec je ta teden gostitelj 31. generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru in organizator osrednje prireditve ob dnevu OZN. Na skupščini sodeluje 24 delegatov štirinajstih mest iz desetih držav (Ciper, Grčija, Japonska, Malta, Nemčija, Poljska, Srbija, Velika Britanija).

Mednarodno združenje mest glasnikov miru (International Association of Peace Messenger Cities ali IAPMC) je nevladna organizacija oz. združenje mest po vsem svetu, ki jim je generalni sekretar Organizacije združenih narodov podelil naziv 'glasnik miru'. S podelitvijo teh nazivov je začel v drugi polovici osemdesetih let tedanji generalni sekretar OZN Perez De Cuellar, ki se je želel s tem pokloniti mednarodnemu letu miru (1986). Takrat je naziv prejelo 64 mest, ki so se leto kasneje (1987) odločila ustanoviti združenje. Od leta 1997 IAPMC medse avtonomno sprejema nove člane. Slovenj Gradec se je združenju pridružil 19. septembra 1989 kot mesto številka 66, po tem, ko mu je takratni generalni sekretar Organizacije združenih narodov Perez de Quellar podelil ta naziv in tako letos praznuje 35-letnico pridružitve. Po svetu je 114 mest glasnikov miru.


Vsebina 31. skupščine v Slovenj Gradcu

 

  • Otvoritvena nagovora (Tilen Klugler, generalni sekretar IAPMC in Victor Hadjiavraam, predsednik izvršnega odbora IAPMC)
  • dr. Sylvester E. Rowe, častni član IAPMC: »Mesta glasniki miru in Pakt Združenih narodov 2024 o globalnih izzivih za mir, varnost, človeško dostojanstvo in trajnostni razvoj«
  • Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC: »Predloga za mesto miru«
  • dr. Renata Salecl, dr. Luli van der Does in Shona Illingworth: »Predlog nove človekove pravice do življenja brez fizičnih ali psiholoških groženj od zgoraj: vojaški napadi, nadzor, zastrupljanje zraka in podnebne spremembe iz zračnega prostora in vesolja«

 

 

Sprejem Slovenjgraške deklaracije 2024

 

V besedilu Slovenjgraške deklaracije bomo mednarodno skupnost, še posebej Združene narode, opozorili na to, da po svetu trenutno poteka preko petdeset oboroženih konfliktov, v katerih so močno kršene temeljne človekove pravice, konvencije in mednarodno pravo. Življenja izgubljajo nedolžni civilisti, običajno pa so tarče teh spopadov prav mesta in njihovi prebivalci. Zato je nujno, da pristojne mednarodne institucije naredijo vse, kar je v njihovih močeh, da se konflikti končajo, rešitve pa poiščejo po diplomatski poti. Končno besedilo Deklaracije bodo udeleženci uskladili v času plenarnega zasedanja.

 

 

Gornji Milanovac - nov član združenja

 

Na 31. generalni skupščina mest glasnikov miru bo na pobudo Mestne občine Slovenj Gradec združenje medse sprejelo novega člana; to je mesto Gornji Milanovac iz Srbije, ki je izrazilo interes za članstvo. Tudi sicer je povsem običajno, da včlanjena mesta v združenje predlagajo svoja partnerska mesta, saj lahko tako izvajajo skupne projekte in izmenjave tudi na kulturnem in mirovnem področju. Gornji Milanovac pa je tudi sicer mesto z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, v zadnjem času pa mestna uprava posebno pozornost namenja tudi trajnostnemu razvoju.

 

 

O nekaterih sodelujočih

 

Victor Hadjiavraam, dolgoletni občinski svetnik in od leta 2017 tudi župan mesta Morphou, je trenutni predsedujoči IAPMC. Njegovo sodelovanje z IAPMC poteka neprekinjeno od leta 2004, ko se je udeležil generalne skupščine v Kanadi, zaradi mnogih aktivnosti pa ga je leta 2005 občinski svet Morphouja izvolil za stalnega predstavnika mesta na sestankih IAPMC. Z leti se je njegovo udejstvovanje poglabljalo in leta 2010 je bilo mesto Morphou izvoljeno v Izvršni odbor združenja. Letos mu bo združenje podelilo tudi častno članstvo. Mesto Morphou je v okviru članstva v IAPMC najbolj aktivno na področju zaščite temeljnih človekovih pravic, mednarodnega prava in spoštovanja resolucij Združenih narodov, kajti prav letos je minilo petdeset let od turškega vdora in zasedbe tretjine otoka Cipra, pri čemer je prav mesto Morphou, v katerem so v času vojaškega vpada turških enot živeli skoraj izključno Grški Ciprčani, ostalo onkraj zelene črte, ki ločuje oba dela otoka, zaradi česar občinski svet mesta Morphou že vse od leta 1980 deluje eksteritorialno oz. v izgnanstvu.

 

Andrzej Pietrasik, župan mesta Płońsk (Poljska) v letih 1992-1998 in nato vse od leta 2002 do danes; svetnik okrožnega sveta Płońsk v letih 1998–2002; diplomant Fakultete za poljsko filologijo na Univerzi v Varšavi, podiplomski študij lokalne samouprave in lokalnega razvoja na Univerzi v Varšavi in ​​Ekonomski fakulteti v Varšavi (javne finance); član številnih lokalnih vladnih organizacij nacionalnega pomena (npr. Združenje poljskih mest); predsednik Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (2013-2016) ter večkratni podpredsednik in član izvršnega odbora IAPMC je prav tako eden od najdlje in najbolj aktivnih predstavnikov v združenju. Za dolgoletno delo in podporo mu bo letos podeljeno častno članstvo.

 

Sylvester E. Rowe, živi v New Yorku, sicer pa je vrsto let služboval kot veleposlanik Sierre Leone pri OZN in kasneje kot diplomat, zaposlen v Organizaciji združenih narodov. Zaradi poznavanja ustroja in mnogih osebnih poznanstev v OZN, se je odzval prošnji vodstva IAPMC in postal formalni predstavnik združenja pri Ekonomsko-socialnem svetu OZN in Oddelku za informiranje nevladnih organizacij (DPI/NGO). Njegove aktivnosti omogočajo vpetost IAPMC v strukture OZN še danes, skoraj štiri desetletja kasneje, ko je mnogo podobnih organizacij že zdavnaj prenehalo delovati.

 

Dušan Stojanovič je od leta 1997 v občinski upravi Mestne občine Slovenj Gradec opravljal delo na področju mednarodnih odnosov, zaradi česar je z IAPMC povezan že od leta 1998, od leta 2007 pa je bil zaporedoma izvoljen kot namestnik generalnega sekretarja IAPMC. Odtlej je sodeloval pri pripravi vseh sestankov in skupščin ter skrbel za delovanje združenja na mednarodnem nivoju, za kar mu je združenje leta 2019 podelilo tudi častno članstvo. Trenutno je poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, kjer je tudi podpredsednik Odbora za mednarodne odnose in vodja parlamentarne delegacije pri OECD.

 

Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, je višja raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in profesorica na School of Law Birkbeck College v Londonu, Združeno kraljestvo. Bila je številna gostujoča profesorica na Cardozo School of Law v New Yorku, Univerzi Humboldt v Berlinu in Univerzi Duke v Durhamu, med drugimi institucijami. Njeno delo je zelo interdisciplinarno in se osredotoča na združevanje prava, kriminologije, študija političnih ideologij in psihoanalize. Njena knjiga Tyranny of Choice (Profile Books, London, 2011) je bila objavljena v 17 jezikih. Njena zadnja knjiga je A Passion for Ignorance: What we Choose not Know and Why (Princeton UP, 2020). Renata Salecl je članica Slovenske akademije znanosti ter častna meščanka Slovenj Gradca in Ljubljane. Njeno delo je bilo predstavljeno na TED Global.

 

Luli van der Does je izredna profesorica na Centru za mir in Podiplomski šoli za humanistične in družbene vede Univerze v Hirošimi. Specializirana je za psiho-sociokulturne študije spomina in mobilizacije. Njena nedavna raziskava se je osredotočila na vojno škodo, travme preživelih in njihovo odpornost, zlasti pa na procese obnove v vojni razdejanih skupnosti po posledicah konvencionalnih in jedrskih spopadov. Je članica svetovalnega odbora izvršnih odborov Spominskega muzeja miru v Hirošimi in Oddelka za turizem in ekonomijo mesta Hirošima. Je pridružena urednica Journal of 'Memory, Mind & Media', Cambridge Core, CUP. Od leta 2021 sodeluje z vodilnimi znanstveniki iz Slovenije, Združenega kraljestva, Nizozemske, Koreje, Nove Zelandije in Indonezije pri mednarodnih raziskovalnih projektih, ki se osredotočajo na »spomine za preživetje«.

 

Shona Illingworth je dansko-škotska umetnica in profesorica umetnosti, filma in medijev na Univerzi v Kentu v Veliki Britaniji. Njeno delo preučuje vpliv pospešenih vojaških, industrijskih in okoljskih preobrazb zračnega in vesoljskega prostora ter posledice za človekove pravice. Z Nickom Griefom je soustanoviteljica Airspace Tribunala. Med nedavnimi in prihodnjimi samostojnimi razstavami so Topologije zraka v Cukrarni, Ljubljana (2025), Les Abattoirs, Musée—Frac Occitanie, Toulouse (2022–23), The Power Plant, Toronto (2022) in Narodni muzej Bahrajna, Manama (2022– 23). Illingworth je bila štipendistka Stanleyja Pickerja in je sodelavka Imperial War Museum in članica mednarodnih uredniških odborov Journal of Digital War in Memory, Mind & Media. Monografijo Shona Illingworth—Topologies of Air sta leta 2022 izdala Sternberg Press in The Power Plant.


Spremljajoči dogodki

 

četrtek, 24. oktober

10. 00 - predavanje o novi človekovi pravici na Gimnaziji Slovenj Gradec (dr. Renata Salecl, dr. Luli van der Does, Shona Illingworth)

18.00 - prireditev v počastitev dneva Organizacije združenih narodov v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Slavnostna govornica: prof. dr. Renata Salecl, v kulturno-umetniškem programu pa bo nastopil trobilni Ansambel Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani BRASS AG s projektom Mir/Peace. Nastal je v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

 

petek, 25. oktober 24

10.00 - Na tej strani sveta, animirani film, 2019 (Japonska), japonščina, angleški podnapisi, 129 minut, vstop prost, Kulturni dom Slovenj Gradec

17.00 - Hirošima, zgodovinska dokumentarna drama, 1953 (Japonska), japonščina, angleški podnapisi, 109 minut, vstop prost, Kulturni dom Slovenj Gradec

18. 00 - Odprtje razstave Izginula mesta, iskanje spominov: risbe in pričevanja Shigea Moritomija; MKC Slovenj Gradec



O razstavi Izginula mesta, iskanje spominov

Na ogled bodo risbe Shigea Moritomija, ki je odraščal v soseski, ki jo je tako kot mnoge druge 6. avgusta 1945 uničila atomska bomba. Da bi ohranil spomin na Hirošimo pred uničenjem (fotografije so namreč večinoma zgorele), je pri svojih 60-ih začel mesto in njegove soseske risati po spominu. Upodabljanju posledic bombardiranja se je skoraj v celoti izognil. V njegovem opusu sta tako le dve risbi s 'prizori iz pekla', kot je sam poimenoval podobe, ki jim je bil priča na dan, ko je izgubil pet članov svoje družine. Umrl je novembra 2022 star 92 let.

Zanimivost: S pomočjo ene od avtorjevih risb so našli izginulega korejskega princa, ki je bil vse do te najdbe pogrešan, kar dokazuje, da so risbe res natančne, zgodbe, ki jih opisujejo, pa zgodovinsko pomembne. Razstava bo pri nas predstavljena prvič. Od decembra do februarja bo na ogled v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Razstavo v Mariboru bo odprla predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Muser. Otvoritve v Mariboru se bo udeležila 91-letna gospa, ki je preživela bombardiranje Hirošime.   

 

Zbirka Galerija za mir Koroške galerije likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) v Slovenj Gradcu bo v času 31. generalne skupščine mednarodnega združenja mest glasnikov miru v prostore mestne občine Slovenj Gradec začasno namestila dela iz zbirke Galerija za mir

Zbirka je nastala na podlagi mednarodnih razstav, ki so v KGLU potekale v 60-ih, 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja pod okriljem Združenih narodov. Ta galerijska dejavnost je pomembno prispevala k temu, da je Slovenj Gradec prejel naziv mesto glasnik miru. 

Galerija za mir je bila zamišljena kot prostor, ki bo trajno zastopal ideje o miru, solidarnosti in humanizmu skozi umetnost. Vsebinski poudarki del v zbirki naj bi služili kot opomin na pretekle vojne dogodke, a so žal vedno znova aktualni.

Zbirka bo v teh dneh dobila tudi svojo publikacijo z naslovom Galerija za mir.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.